Terdapat 6 jenis ramuan kritikal yang perlu pengguna Islam ketahui :-
1)Lemak dan Minyak.
-Banyak digunakan dalam makanan.
-Meningkatkan rasa makanan.
-Shortening nama komersial bagi lemak dan minyak.
-Digunakan dalam biskut, pizza, puding krim dan lain-lain.
-Sumber : tumbuhan dan haiwan.
2) Pengemulasi.
-Digunakan untuk mencampurkan air dan minyak.
Jika tidak, minyak dan air akan terasing.
-Contoh : lecitin, monoglycerides dan diglycerides.
Mono dan Diglycerides
-Gabungan lemak dan glycerol : satu (mono) atau dua (di) asid lemak.
-Secara amnya mono dan diglycerides dihasilkan daripada minyak tumbuhan, lemak lembu atau lemak babi.
-Contoh produk yang menggunakannya : Dalam penghasilan bakeri, minuman, aiskrim, gula-gula getah, shortening, whipped toppings, majerin dan hasilan konfeksi.
3) Penstabil
-Menghasilkan kestabilan dan tekstur pada produk.
Contoh : Agar-agar, puding, minuman susu bercoklat, jelly dan salad dressing.
-Contoh penstabil : Gum, kanji, dekstrin, pektin, amilose, gelatin, karagenan.
Gelatin
-Dimanakah gelatin digunakan?
RAMUAN MAKANAN 62%
FARMASEUTIKAL & KOSMETIK 42%
FOTO & BAHAN INDUSTRI 24%
IMT GREEN BONE = 45KG GELATIN
Apa itu Gelatin
-Gelatin adalah sejenis protien, tidak mengandungi karbihidrat dan lemak yang ditapis dari kolagen semulajadi daripada tisu haiwan.
-Gelatin diperbuat daripada kulit khinzir, lembu dan ikan, bahagian (spilts) lembu dan tulang khinzir, lembu dan ayam.
Pengeluaran Gelatin Dunia -tahun 2005 (metric/tan)
Kulit khinzir - 124,400
Kulit lembu - 84,400
Tulang - 79,200
Ikan - 3,000
JUMLAH = 291,000
Aplikasi Gelatin
- Ramuan makanan
Fungsi sebagai pemekat, penstabil, mengeraskan dll.
- Farmaseutikal & kosmetik.
Agen pembentukan dan salutan tablet & pil, asas, vaksin dan juga span pembedahan, bahan campuran losyen, krim dan produk kosmetik.
- Fotografi.
Gel sokongan untuk salutan negatif filem.
- Industri.
Percetakan, industri kertas, mancis & kayu, plastik & getah, bahan bina.
1)Lemak dan Minyak.
-Banyak digunakan dalam makanan.
-Meningkatkan rasa makanan.
-Shortening nama komersial bagi lemak dan minyak.
-Digunakan dalam biskut, pizza, puding krim dan lain-lain.
-Sumber : tumbuhan dan haiwan.
2) Pengemulasi.
-Digunakan untuk mencampurkan air dan minyak.
Jika tidak, minyak dan air akan terasing.
-Contoh : lecitin, monoglycerides dan diglycerides.
Mono dan Diglycerides
-Gabungan lemak dan glycerol : satu (mono) atau dua (di) asid lemak.
-Secara amnya mono dan diglycerides dihasilkan daripada minyak tumbuhan, lemak lembu atau lemak babi.
-Contoh produk yang menggunakannya : Dalam penghasilan bakeri, minuman, aiskrim, gula-gula getah, shortening, whipped toppings, majerin dan hasilan konfeksi.
3) Penstabil
-Menghasilkan kestabilan dan tekstur pada produk.
Contoh : Agar-agar, puding, minuman susu bercoklat, jelly dan salad dressing.
-Contoh penstabil : Gum, kanji, dekstrin, pektin, amilose, gelatin, karagenan.
Gelatin
-Dimanakah gelatin digunakan?
RAMUAN MAKANAN 62%
FARMASEUTIKAL & KOSMETIK 42%
FOTO & BAHAN INDUSTRI 24%
IMT GREEN BONE = 45KG GELATIN
Apa itu Gelatin
-Gelatin adalah sejenis protien, tidak mengandungi karbihidrat dan lemak yang ditapis dari kolagen semulajadi daripada tisu haiwan.
-Gelatin diperbuat daripada kulit khinzir, lembu dan ikan, bahagian (spilts) lembu dan tulang khinzir, lembu dan ayam.
Pengeluaran Gelatin Dunia -tahun 2005 (metric/tan)
Kulit khinzir - 124,400
Kulit lembu - 84,400
Tulang - 79,200
Ikan - 3,000
JUMLAH = 291,000
Aplikasi Gelatin
- Ramuan makanan
Fungsi sebagai pemekat, penstabil, mengeraskan dll.
- Farmaseutikal & kosmetik.
Agen pembentukan dan salutan tablet & pil, asas, vaksin dan juga span pembedahan, bahan campuran losyen, krim dan produk kosmetik.
- Fotografi.
Gel sokongan untuk salutan negatif filem.
- Industri.
Percetakan, industri kertas, mancis & kayu, plastik & getah, bahan bina.
Alatan Yang Mengandungi Gelatin
Bahan Pengganti Bagi Gelatin
- Agar
- Pectin
- Carragenan
- Xanthan gum
- Modified corn starch
- Cellulose gum
Makanan Dan Produk Lain Yang MUNGKIN Mengandungi Gelatin
- Gula-gula getah
- Toffe
- Jeli
- Pencuci mulut segera
- Jem, marmalade dan sapuan lain
- Ikan dan udang
- Produk penjagaan rambut
- Jenis-jenis konfeksi
- Jus buah
- Dadih buah
- Minuman susu masam
- Aiskrim
- Keju / mentega / marjerin rendah lemak
- Produk penjagaan kulit
4) Enzim
- Enzim adalah sejenis protien yang terdapat dalam setiap organism hidup. Ia membantu percepatkan kadar sesuatu tindakbalas biokimia.
- Enzim banyak diguna dalam industri makanan contohnya proses pembuatan keju menggunakan enzim rennin, diekstrak daripada perut anak lembu.
- Enzim boleh diperolehi daripada haiwan, tumbuhan, bakteria, kulat dan yis.
- Sumber enzim haiwan (lipase, rennet, trypsin catalase) mungkin mengandungi antibiootic dan steroid yang dapat memberi kesan buruk terhadap kesihatan.
- Sumber enzim tumbuhan (A-amylase, Bromelain, Papain)
- Sumber enzim bakteria (Protease, Penicilin, Glucose Isomerase)
Aplikasi Enzim
- Pemprosesan Makanan
Amylase, Protease, Lipase, Selilase, Zimase, Renin, Papain, Trypsin.
- Industri Pembuatan
Bir - Amylase, Glucanase, Betaglucanase, Arabinoxylase.
- Jus Buah-buahan
Cellulase, Pectinase
- Industri Tenusu
Rennin/ renet (kimo sin) contoh dalam pembuatan keju, Lipase, Lactase, Papain
- Industri Kertas
Amylase, Xylanase, Cellulases, Ligninases
- Industri Biofuel
Cellulase
Produk Hasilan
- Aiskrim, yogurt, keju, produk jeli, minuman susu, coklat, gula-gula dan lain-lain.
5) Glycerin
- Dihasilkan dari lemak atau minyak haiwan bersumberkan tumbuhan atau dari bahan petrokimia (sintetik) tapi biasanya daripada haiwan.
- Glycerin banyak digunakan dalam minuman, bahan gunaan seperti ubat gigi, syampu dan sabun.
6) Alkohol
- Sejenis minuman keras / arak merupakan najis.
- Kerap digunakan dalam masakan, produk aiskrim, salad dressing dan beberapa jenis sos.
- Muzakarah Fatwa Kebangsaan Kali ke-22 pada November 1988 telah menetapkan paras etil alkohol yang dibenarkan dalam minuman ialah 0.01%.
Kandungan Alkohol Dalam Minuman
Curry Sauce - 0.07% v/v
Barbeque Sauce - 0.09% v/v
Lea & Perrins - 0.1& v/v
Rice Vinegar - 0.1%
Asian Sesame Dressing - 0.22% v/v
Yee Tonic (Ten Shae Theng) - 0.5%
Teriyaki W.J.S - 1.5% v/v
Carbonated Drink - 2.0% v/v
Clear Soy Sauce (Ajinamoto) - 3.9% v/v
Kikkoman Teriyaki Marinade & Sauce - 4.1% v/v
Gourment Cookng (Shao Hsing Hua Tiao Chiew) - 17.6% v/v
Minuman Malta 'Barbican' - 0.50% v/v
Kandungan Alkohol Dalam Bahan Gunaan
Cough Syrup (Medicine) - 4.8% v/v
Mouth Wash A (Personal Care Product) - 18% v/v dan 35% v/v
SUMBER : Unit Pengurusan Halal JAJ