Subscribe:

Ads 468x60px

19/08/2011

Kentucky @ KFC


Sebut saja KFC pasti anda terbayang ayam gorengnya. Pada tahun 80-an dan 90-an KFC lebih dikenali dengan nama Kentucky. Masa tu kalau goreng ayam bahagian paha pasti akan menjadi rebutan di kalangan kanak-kanak dan ianya akan dipanggil ayam kentucky padahal digoreng oleh ibu di rumah. Sampai begitu sekali pengaruh KFC dalam masyarakat.

KFC bermula dengan Kolonel Harland Sanders yang lahir 1890. Beliau begitu gemar memasak ketika berusia 6 tahun lagi pada tahun 1896. Pada ketika itu beliau telah menjadi anak yatim, bapanya telah meninggal dunia. Beliau masak untuk dirinya ketika ibunya pergi bekerja. Beliau merupakan pengasas utama KFC yang berasala dari Louisville, Kentucky, Amerika Syarikat. Perkataan Kentucky yang terdapat pada KFC adalah berasal dari tempat tinggalnya iaitu Kentucky di Amerika Syarikat. KFC terkenal kerana ayam gorengnya yang merupakan ketul ayam dalam campuran tepung gandum, garam, lada hitam, dan monosodium glutamat yang dimasak dengan minyak panas di dalam periuk tekanan.

Saluran keluar KFC yang pertama di dunia diasaskan pada tahun 1939 di Corbin, Kentucky. Pada tahun 1952, francais yang sulungnya diasakan di apa yang kini digelarkan South Salt Lake, Utah oleh Harland Sanders dan Pete Harman. Sanders menjual keseluruh francais KFCnya pada tahun 1964 untuk AS$2 juta. Sejak waktu itu, francais ini telah dijual sebanyak tiga kali lagi. Pemilik yang terkini ialah Pepsico yang menjadikannya sebagai sebahagian Tricon Global Restaurants, yang kini digelarkan Yum! Brands, Inc.


KFC mula memasuki Malaysia pada tahun 1973 dengan restoran yang pertama terletak di Jalan Tunku Abdul Rahman (TAR) Kuala Lumpur.  Cuba tengok gambar di atas pemandangan KFC pertama di Malaysia. Sehingga kini terdapat sekurang-kurangnya 500 buah restoran KFC di Malaysia. Syarikat ini akan terus menambah cawangan di dunia dan akan terus berubah mengikut peredaran zaman.KFC dengan logo dan design terkini.

0 comments:

Post a Comment

Dah Baca? Tinggalkan komen anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
hostgator coupons