Subscribe:

Ads 468x60px

26/09/2011

Langkasuka

Langkasuka yang terletak di kawasan yang dikenali sebagai Pattani (dahulunya Kedah). Langkasuka ialah sebuah kerajaan Hindu Melayu silam yang terletak di Semenanjung Malaysia. Kerajaan ini bersama-sama dengan Kerajaan Kedah Tua berkemungkinan merupakan kerajaan yang paling awal di Tanah Melayu.

Mengikut satu sumber, kerajaan ini diasaskan pada kurun ke-2 masihi. Legenda orang Melayu mendakwa bahawa Langkasuka diasaskan di Kedah, dan kemudian berpindah ke Pattani. Dipercayai bahawa Langkawi mendapat namanya daripada perkataan Langkasuka.

Tapi dlm filem ni...
org Siam dh buat filem psl kerajaan Langkasuka sebelum org Melayu. Aku boleh agak filem ni mesti dibuat dlm bahasa Thai & berat dgn kebudayaan Thai, berbanding budaya Melayu. Langkasuka adalah kerajaan Melayu & filem ttg kerajaan ni spttnya dibuat dari sudut perspektif pndgan org Melayu tu sendiri... kalo dipndg dri sudut perspektif pndgan org Siam, mesti dh lain sgt jadinya...

Bahasa jiwa bangsa.Hilang bahasa hilanglah bangsa.Inilah nasib orang2 yang tanahairnya dijajah.Yang masih ingat asal usul(itupun sebahagian)adalah orang2 di sebelah selatan Siam.Itupun banyak yang dah tak tahu berbahasa Melayu atau lebih senang berbahasa Siam

Bercakap pasal produser filem Melayu,nampaknya hanya filem2 spt Rempit,Nana Tanjung,Haru-biru , kl genster yang mendapat tempat utk bikinan,katanya ikut kehendak market.Patutlah masyarakat kita pun makin lama makin haru-biru jadinya. Tapi tindakan Kru mmg bagus kerana menghasilkan filem merong mahawangsa..



PAHANG Is the ALLY we need to keep...(Pahang = Kerajaan Melayu Lama)



dulu bukan setakat armor, tapi pistol(istingar), meriam besar dan lain2
kita dah lama di suap dgn sejarah bukan2 dari barat...so, ini lah sejarah kita...
ini adalah sejarah kerajaan patani bernama langkasuka...
empayarnya dari sungai petani hingga patani
dan meluas sehingga ke kedah tua dan selatan thai...
kerajaan ni kaya dgn sumber sebab tu ada je serangan dari puak2 lain


so, kembali pada seajrah asal kita...
kita bukan apa yg di sangka..
kita lah ketakutan barat...

sekali melayu amok...sekali dunia berubah

Pentadbiran British terkejut pertama kali melihat orang melayu ketika pembunuhan J.W.W Birch. Selepas itu pentadbiran British selalu memperhatikan kalo ada orang melayu yng bersilat...

British mmg takut dengan silat sampai depa mengharamkan pembawaan keris atau senjata tanpa sebab ketika berjalan2 di pasar...

British cuba menghapuskan institusi silat tapi x berjaya.. sapa2 pernah tgk Silat Pulut or Silat Pengantin x? Silat pulut ni permainan silat yag lembut, sapa2 x faham mesti pening or worst kutuk2 kata "Silat lembik" , sbnarnya ada sejarah mengenai dia...

Semasa pemerintahan British dulu, mereka cuba menghapuskan institusi silat, maka org2 melayu membawa institusi silat ke tempat2 persembunyian seperti gua2, hutan2, jika mereka berlatih di kampung2 mereka berlatih dengan lembut sekali seolah2 hanya sebuah permainan sehingga British terkeliru dan membiarkan permainan tersebut..
Itulah dia Silat Pulut... dengan menjadikannya lembut ia mengaburi mata musuh....

tapi bila anda blajar silat pulut tapi jenis laju atau real... anda akan dapat melihat seni perang orang melayu, yg diguna pakai beratus tahun semasa peperangan..

so, kalau tengok permainan pulut, jgn kata silat tu lembik... ia cuma permainan, tapi awas bila berperang....
hanya silat saja boleh jaga melayu bukan genster yg boleh jaga melayu !!

Drama silat terbaik yang pernah dihasilkan.

KERIS HITAM BERSEPUH EMAS



“1 menjadi 7,7 menjadi 9,9 menjadi 13 ,Hidup Pendekar Melayu,Allahhuakhbar!”

-Bitara-



skadar gmbr haisan

Sebuah cerita silat yang terbaik pernah wujud kat Malaysia..Ditayangkan pada tahun 1995 dan tidak pernah diulang tayang sehingga sekarang,aku rasa memang bertuah dapat menontonnya dulu..Tapi sayang budak-budak sekarang tak dapat nak menontonnya..

Cerita ini mengisahkan tentang Bitara(lakonan Eman Manan) yang diamanahkan sebuah keris yang diberi nama “Keris Hitam Bersepuh Emas” .Dia disuruh mencari 6 orang anak murid tok gurunya..yang best tentang cerita ini ialah ke tujuh-tujuh anak murid ini(termasuk Eman Manan) tidak kenal antara satu sama lain!dan apabila berjumpa sahaja pasti dieorang akan bertarung dulu..pastu baru sedar yang dieorang ini rakan seperguruan..

Kisah ini menceritakan tentang zaman dimana portugis baru sahaja menyerang Melaka dan seingat aku pada episod pertama cerita ini memaparkan adegan di mana Eman Manan berjalan dalam keadaan terhuyung-hayang selepas bertempur menentang Portugis mempertahankan Melaka..

Antara adegan yang tak boleh aku lupakan ialah Bitara berlawan dengan Sang Guna(lakonan Zamberi Osman),bayangkan dalam scene ni dieorang berlawan dari pagi sampai malam! Dari ramai orang kampung tengok (berlawan di warung kedai makan) sampai la orang kampung habis balik..dieorang ni tak abis lawan lagi…

  Terdapat 3 video dalam youtube tentang cerita ini..dan kepada sesiapa yang nak lepaskan rindu boleh la tengok balik video ini..Kepada yang tidak pernah tengok cerita ini korang Wajib tengok,sebab inilah cerita silat yang asli dan sebab apa aku kata cerita ini best..korang tengok sendiri!


Video pertama:

Memaparkan perlawanan antara Bitara(Eman Manan) dengan seorang pendekar yang bertanggungjawab membunuh tok guru Bitara!



Video kedua:

Yang ni antara favorite aku..dimana 6 anak murid(rakan seperguruan) Eman Manan bertarung dengan 6 orang tali barut Portugis..Apa yang menarik part ini ialah dieorang ini bertarung selama 9 minit tampa henti!



Video Ketiga:

Video ketiga ini adalah last scene dalam cerita “Keris Hitam Bersepuh Emas”



Try la seach “Keris Hitam Bersepuh Emas” di internet sudah pasti didapati terlalu banyak artikel yang membincangkan tentang cerita ini..rata-rata mahu RTM menyiarkan kembali cerita ini..Jadi marilah kita doakan mudah-mudahan RTM menyiarkannya kembali …

2 comments:

Anonymous said...

Нello There. I fοund your blog using msn.
Τhis іѕ a really well ωritten аrticle.
I'll be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely return.
Check out my blog :: Bad Credit Personal Loans

Anonymous said...

Hello there I am so thrilleԁ I found уour web ѕite, I
rеallу founԁ you by erгoг, ωhile I was sеarching on Digg foг something elsе, Regardlеѕѕ І am here now and would just liκe to say kudos for a incrеdible poѕt and a all round entertaining blog (I
alsο lоve the theme/design), ӏ
don't have time to look over it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the great job.
Also see my web page > loans for bad credit

Post a Comment

Dah Baca? Tinggalkan komen anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
hostgator coupons